Een scheiding is niet alleen emotioneel ingrijpend, maar heeft ook grote financiële gevolgen. Eén van de belangrijkste aandachtspunten: het pensioen. Wie heeft recht op welk deel, en wat kun je nu al regelen om verrassingen te voorkomen?
Volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) wordt het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, gelijk verdeeld: ieder krijgt 50%. Alles wat vóór het huwelijk is opgebouwd, blijft privé.
Bij een scheiding kan ook het partnerpensioen (bij overlijden) toekomen aan de ex-partner. Dit geldt alleen als dit pensioen is op basis van opbouw. Is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd, dan vervalt dit na de scheiding. Afwijken van de standaardregeling? Leg dit vast in huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant.
Twee manieren van verdelen
- Verevening: je ex-partner krijgt vanaf jouw pensioendatum een deel van jouw pensioen.
- Conversie: je ex-partner krijgt een eigen pensioenrecht, onafhankelijk van jouw pensioen.
Conversie biedt vaak meer duidelijkheid, maar moet expliciet worden afgesproken.
- Bekijk je pensioen via Mijnpensioenoverzicht.nl.
- Maak afspraken over de verdeling in huwelijkse voorwaarden of een convenant.
Meld de scheiding binnen twee jaar bij het pensioenfonds. Doe je dit niet op tijd, dan moet je zelf maandelijks het deel aan je ex-partner overmaken.
- Ouderdomspensioen: standaard verdeeld volgens de wet.
- Partnerpensioen: alleen als er sprake is van opbouw.
- Lijfrentes en privéregelingen: vallen buiten de WVPS, maar kunnen wél meegenomen worden in afspraken.
Een scheiding kan je financiële situatie ingrijpend veranderen. Door vooraf goed na te denken over pensioenverdeling – zowel zakelijk als privé – voorkom je conflicten en financiële onzekerheid.
Bron: Gebaseerd op informatie van Pensioen.nl
Binnen ons servicecontract regelt Herenvest de afhandeling, decontrole en vastlegging van de scheiding op de pensioenpolis.We geven basisinformatie aan de medewerker over de verschillende opties enmogelijkheden (schriftelijk en telefonisch). Daarnaast kunnen wij de medewerkers via een online gesprek begeleiden inhun keuzes. Dat kunnen wij via de werkgever of bij de werknemer rechtstreeks inrekening brengen. Een gesprek kost € 190,-.Voor meer ondersteuning in het berekenen van de verdeling van het pensioen, kunnen we onze specialisten inzetten.
Wil je inzicht in jouw persoonlijke of zakelijke pensioenpositie bij scheiding? Neem contact op met een van de pensioenexperts van Herenvest. We denken graag met je mee.